borosdi_sorgyar4Az utóbbi években hagyományosan az őszi hónapokra tervezzük az üzemlátogatást a Borsodi Sörgyárba, ahová immár 3. alkalommal jutottunk el 2016. október 19-én. No, nem kimondottan a sörgyártás technológiáját szerettük volna ellesni, hanem a környezetvédelmi kérdések tekintetében igyekeztünk üzemi tapasztalatokra szert tenni. Az eddigi látogatásaink során mindig sikerült valami újjal megismerkedni, ami nem volt másképp idén sem.

Minden 14. évfolyamos környezetvédelmi technikus diák izgatottan szokta várni a szakmai látogatást, hiszen mégiscsak egy sörgyárról beszélünk, és nem egy szennyvíztisztító telepről. A helyszínen így mindig van egy kis meglepetés, amikor elsőként a sörgyár szennyvíztisztító telepén kötünk ki, vagy éppen a Hernád partjára telepített üzemvíz ellátó telepen teszünk látogatást, és ismerkedünk meg élesben az eddig csak a könyvekben, rajzokon látott klórozási technikával. Idén először tekinthettük meg azokat a laborokat, amelyekben a termékek minőségét biztosító berendezésekkel és dolgozókkal lépésről lépésre nyomon követhettük azt a folyamatot, amelynek során az árpamaláta létől a kész sörig vizsgálják mind műszeresen, mind emberi érzékszervekre támaszkodva az összetevőket, az esetleges hibákat. Precízen megtervezett, szigorúan szabályozott és nyomon követett folyamatokat tanulmányozva konstatálhattuk, hogy a nagyüzemi körülmények biztosítása milyen összetett és komoly odafigyelést igényel szigorú biztonsági szabályok betartásával. Ízelítőt kaphattak diákjaink a munkabiztonsági előírások sokrétűsége, és mindenek felett állásáról, amely igen jó leckének bizonyul a szakmai vizsga és a munka világába kerülés előtt.

Tokaj, 2016. október 19.
Szakmai kísérők: Fakla Ida és Pataki Zsolt

Betű méretezése
Kontraszt