A Tokaji Hírek előző számának hasábjain beszámoltunk arról, hogy iskolánk az ELTE Konfuciusz Intézetének oktatóközpontja lett, s Tong Lixin tanárnő vezetésével kínai nyelvoktatás kezdődött szakköri formában. A szeptemberi lapszámban említett magas rangú kínai delegáció látogatása után a hónap végén újabb vendégeket köszönthettünk iskolánkban, egy körülbelül 50 főből álló csoportot, akik mind kínai, mind magyar nemzetiségű oktatóként kínai nyelvet tanítanak hazánkban. Nagy elismeréssel járták be gimnáziumunk közösségi tereit, szaktantermeit, laboratóriumait. Rövid városnézés után természetesen megkóstolták Tokaj aranyát, majd néhány jellegzetes magyar ételt.
2012. október 15 és 19. között kínai hetet szerveztünk, ami nyitott rendezvény volt mind iskolánk tanulói, mind más érdeklődők előtt. Az első aulában egész héten egy igen színvonalas és informatív kiállítás kínált betekintést Kína természeti kincseinek, épített örökségének, kultúrájának és gasztronómiának világába. A szünetekben alaposabb ismeretek elsajátítására is lehetőség nyílt, s a kiállítás interaktívvá vált a kihelyezett laptopok használatával. Hétfő délután Tong Lixin tartott érdekfeszítő és látványos prezentációt hatalmas és titokzatos országáról, külön kiemelve az étkezésekhez kapcsolódó illemszabályok jelentőségét. Az előadását záró gasztronómiai ismertető nem maradt elméleti tudás, hiszen Derecskei Sándor tanár úr és a Diákönkormányzat jóvoltából autentikus kínai ételeket kóstolhattunk. Nagy sikert arattak a felkínált finomságok. Kedden Bogdán József tanár úr tartott előadást Konfuciuszról, a modern Kínában is nagy tiszteletnek örvendő ókori gondolkodóról történelmi áttekintést adva életéről és filozófiájának alapelveiről. Ismertetőjét néhány sokatmondó, a hagyományok szerint Konfuciusztól származó idézettel zárta. Ezt követően filmvetítésre került sor.
Szerdán játékos vetélkedőt szerveztünk Kínáról. Három főből álló csapatok versenyeztek egymással. Vidáman oldották meg a némi ügyességet és általános műveltséget feltételező feladatokat, s sikerélményként élték meg, mennyi mindent tudnak valójában Ázsia e kiemelkedő országáról, s számos érdekes információt is megjegyeztek a feladványok kapcsán. A verseny során elsajátították az evőpálcikával étkezés alapjait, s újonnan szerzett készségüket tesztelhették is egy kis rizs elfogyasztásával. Csütörtökön az ELTE Konfuciusz Intézetének munkatársai tartottak mélyreható előadást két érdekfeszítő témakörben. Salát Gergely, a Modern Kína-kutatási Központ vezetője beszélt a kínai márkaépítésről, s Gergely Gabriella, az ELTE BTK Távol-keleti Intézet, Kínai Tanszék Doktori Iskola hallgatója szólt a kínai kultúráról, történelemről. Tang Han és Wu Tingchuan segítségével az érdeklődők kínai teakészítési bemutatót láthattak és kóstolhattak, s ízelítőt kaphattak a kalligráfia világából is. A teljes hetet megtöltő programsorozatot Tong Lixin kézműves foglalkozása zárta, aki péntek délután kínai csomózást tanított. A kiállítás továbbra is megtekinthető a gimnázium első aulájában.
Gimnáziumunkban péntek délutánonként ingyenes kínai nyelvtanfolyam indult mind általános iskolások, mind felnőttek számára. Még lehetőség van arra, hogy ezekhez a csoportokhoz újabb résztvevők csatlakozzanak.
Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Horváthné Bócsi Ildikó
kapcsolattartó

Betű méretezése
Kontraszt