2011. május 17-24-e között ismét Olaszországba utazott a Tokaji Ferenc Gimnázium Ifjúsági vegyeskara 55 fővel Molnárné Tóth Erika igazgatóhelyettes kíséretében. Utunk célja a zene segítségével megismertetni a magyar kultúrát, és más országok kulturális értékeivel megismerkedni. Természetesen minden időt felhasználtunk arra is, hogy minél nagyobb részét ismerjük meg az adott országnak. Így megnéztük Szlovénia fővárosát, Ljubjanát, Horvátországban Fiumét, Pulában fürödtünk a tengerben. A város főterén a kórus hangulatfelelőseinek, Dévald Ákosnak és Petrusovics Attilának kezdeményezésére rögtönzött, nagyszerű hangversenyt adtunk, amit a közönség pénzzel honorált. Olaszországban megnéztük Triesztet, Aquileiát szponzorunkkal, önzetlen segítőnkkel, Pezzetta Ladislauval, aki végig velünk volt, tolmácsolt nekünk. Lignanóban első osztályú szállodában aludtunk a tengertől néhány méterre. Természetes, hogy mindenki fürdött a nem olyan meleg tengerben.

Szerdán Racchiusoba indultunk, itt a kórus vezetője és a város polgármestere fogadott minket. Elvittek Udinébe, ahol megnéztük a középkori nevezetességeket. Az udinei konzervatórium igazgatója újabb kóruskapcsolat létesítésének lehetőségét ajánlotta fel. Délután a polgármester vendégül látta gyerekinket. Este 7 órától próbáltunk. 8 órakor kezdődött a hangverseny, amit a Racchiuso városának Comune di Attimis kórusa nyitott meg. Olasz sláger-feldolgozásokat énekeltek. Ezt követte kórusunk másfél órás koncertje, a közönség szünni nem akaró tapssal fejezte ki tetszését. A programokat filmre vették. A hangversenyről hosszú cikket írtak az Udine tartományi újságba. A hangversenyt a szabadtéren előadott népi táncunk zárta. Utána állófogadás, majd vacsora következett. Hajnali 1-kor indultunk vissza a szállásra.

Vasárnap Butrióba mentünk, ahol a reggeli misén énekeltünk, majd utána önálló hangversenyt adtunk. Ebéd után egy hagyományos búcsúba vittek minket. Este 6-tól ismét fürödtünk a tengerben. Utolsó napon Velencébe indultunk. Behajóztunk a Szent Márk térre. Az itt töltött 9 óra elég volt ahhoz, hogy megismerkedjünk Velence különös hangulatot árasztó világával. Az este végén itt is rögtönzött hangversenyt adtunk a Szent Márk téren, sok lelkes turista énekünket euróval jutalmazta. Életre szóló élményekkel, de nagyon fáradtan értünk haza.

Ifjúsági vegyeskarunk ebben a tanévben is nagyon aktív zenei tevékenységet fejtett ki. A kórus létszáma 85-90 fő. Próbáinkat csak reggeli órákban tudjuk összehangolni, mert az iskola minden osztálytípusából énekelnek köztünk. Ezeket reggel 7 órától tartjuk, de ez nem gátolja meg a gyerekeket abban, hogy rendszeresen járjanak. A külön szólampróbák lehetővé teszik a gyorsabb felkészülést. Aki 1 évet jár a kórusba, az már vállalja a többit is, mert tagok között szoros barátság szövődnek és közösséggé szerveződnek. A kórusénekléssel életre szóló értéket kapnak. A fellépési lehetőségek is arra ösztönöznek bennünket, hogy egész évben megállás nélkül alakítsuk tág repertoárunkat.

Októberben felléptünk a norvég vendégek fogadásán. Nemzeti ünnepeinken, október 23-án, március 15-én rendszeresen szerepelünk az ünnepi műsorral az iskolában és a városban is. Október végén a Paulay Ede Színházban a Gimi Gála második részében adtunk hangversenyt. Itt lehetőségünk van a tehetségesebb tanulók önálló bemutatására is. Például: Répási Dóra, Szigeti Eszter, Pocsai Nikoletta, Győri Piroska együtt alkotnak ilyenkor egy kis együttest. A kimagasló tehetségű Kun Fruzsina, a kórus zongora kísérője, akinek szólójátéka is professzionális. Urbán Renáta, Szabó András, Pásztor Csanád, Váradi Tibor, Petrusovics Attila, Posta Lilla, Posta Andrea, Majoros Bernadett, Suller Zénó, Várkonyi Bence ének- és hangszertudásával közreműködői műsorainknak.

Hagyományosan ebben az évben is tartottunk karácsonyi hangversenyt. Ez a nap a kórus által felfokozott ünnepi hangulatról szólt. Valamennyi szünetben szólistáink énekeltek és velük ünnepelt az egész tanuló ifjúság is.

Januárban a Magyar Kultúra Napján kulturális központunkban a kórus Tokaj Város Vegyeskarával együtt nagy sikerű hangversenyt adott.

Minden évben a gyerekeknek egy-egy külföldi kórusturné jelenti a legnagyobb élményt, ez volt az idén az Olaszországi utazás.

Pásztor Istvánné, kórusvezető

 

Betű méretezése
Kontraszt