A TFG elnyerte az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet

image001Iskolánk, az SZSZC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma az utóbbi években többször részt vett az Európai Unióhoz szorosan kapcsolódó országos programokban, pályázatokban pl.: Euroscola játék. Ennek köszönhetően kaptunk meghívást, hogy hazánkban először – további 24 középiskolával együtt – részt vehessünk egy olyan programban, melynek során elnyerhettük az Európai Parlament Nagykövet Iskolája címet.

A program célja, hogy a részt vevő diákok és tanárok megismerjék az európai polgári szerepvállalás kínálta lehetőségeket és annak fontosságát, az Európai Parlament szerepét a döntéshozatali folyamatokban. További cél a fiatalok felvilágosítása arról, hogy milyen lehetőségeik vannak az Európai Unión belül, és hogyan válhatnak az Unió aktív állampolgárává.

A programban egy koordináló pedagógus (senior nagykövet) segítségével a kiválasztott diákok (junior nagykövetek) különböző, az Unióval kapcsolatos rendezvények, versenyek, műsorok megszervezésében és lebonyolításában vettek részt. Próbálták a mai fiatalok számára megfoghatóvá és könnyebben érthetővé tenni az Európai Unió működését, értékeit és felhívni a figyelmet arra, hogy közös érdekünk az eddig elért eredmények megőrzése és továbbfejlesztése.

A díjátadó ünnepségen, amely a debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumban került megrendezésre, iskolánk igazgatónője Molnárné Tóth Erika, Lővei Andreától az Európai Parlament Magyarországi Tájékoztatási Irodájának vezetőjétől vehette át a cím elnyerését jelképező plakettet.

Az átadó ünnepség részeként a jelen lévő junior nagykövetek egy-egy színvonalas prezentáció formájában bemutatták a tanév során megvalósított tevékenységeiket és ezt követően a felkészítő tanáraikkal együtt megkapták a programban történő részvételüket elismerő okleveleket.

A munka azonban nem áll meg. Ebben a tanévben is számos, változatos programmal készülünk, hogy az eddig megszerzett tapasztalatainkat átadhassuk és folyatassuk az Európai Unióval kapcsolatos ismeretek elmélyítését. Ennek részeként október közepén a senior nagykövetek testközelből tapasztalhatják meg az Európai Unió Parlamentjének működését egy brüsszeli tanulmányút során. A junior nagykövetek pedig a közeljövőben egy két napos programon vehetnek részt, ahol megismerkedhetnek egymással, ötleteket cserélhetnek.

Junior nagyköveteink: Borbély Lili 12. A, Kocsis Nóra 12. A, Fekete Gabriella 12. A, Mudri Panna 12. A, Farkas Bettina 12. B, Hadzsi Kristóf 12. B osztályos tanulók.

A feladatok ellátása és mentori szerep teljesítése érdekében várjuk új junior nagykövetek jelentkezését!

Tóth Attila
Senior nagykövet

Hozzászólások lezárva.