A SzSzC Tokaji Ferenc Gimnáziuma és Szakgimnáziuma képviseletében február 15-én útnak indultunk az Európai Ifjúsági Központba, Budapestre, a 2019 Szavazni Fogok című ifjúsági rendezvényre. Vonattal utaztunk Liszkai Judit tanárnő kíséretével, és 5 másik diáktársunkkal. Az odafelé vezető úton volt alkalmunk a pihenésre és arra, hogy megfigyelhessük útitársaink alvási szokásait. Érkezésünk után hamar sikerült eligazodnunk a nagyvárosi forgatagban, s tömegközlekedési eszközökkel sikeresen a célponthoz értünk. Szállásunk elfoglalása előtt regisztráltunk a programjainkra. „Régi kolisokként” már az első percekben sikerült kedvünkre igazítani saját szobáinkat.

A rendezvény megnyitóval kezdődött, amelyet Stephen Clark, az Európai Parlament Kommunikációs Főigazgatóságának igazgatója tartott, majd diáktársaink számoltak be az önkéntességben rejlő lehetőségekről. Számos érdekes és hasznos előadást hallhattunk a kreatív kommunikációról, a kreatív közösségépítésről, az internet lehetőségeiről, így ismereteink is bővültek. Este lehetőségünk nyílt szabadtevékenységre. A finom vacsora után ismerkedhettünk a többi, közel 250 résztvevővel, és DJ szórakoztatott bennünket este 10 óráig. Élménnyekkel, s gyarapodó tudással zártuk sikeresen első napunkat.

Szombat délelőtt szintén érdekes előadókat hallgathattunk. Beszélgetés volt például Szabados Ágnessel, a NIOK alapítójával közösségépítésről, vagy Salánki-Nagy Zsuzsa: „Mit akarsz mondani és kinek? – Miért jó, ha tudsz hírt szerkeszteni?” címmel. Ezen a napon is volt alkalmunk számos előadásra beülni. Rengeteg új információt tudhattunk meg. A nap zárásaként mindenki, aki részt vett a programokon, elismerő oklevélben részesült. Fáradtan, de annál vidámabban és élményekkel tele értünk haza az esti órában.

Utazásunk célja, hogy a körülöttünk élő fiatalokat buzdítsuk, hogy igenis menjenek el szavazni és vállalkozzanak minél több önkéntességre. Azt üzenjük tehát minden egyes diáktársunknak, akik betöltik a 18. életévüket május 26-ig, hogy IRÁNY SZAVAZNI!

Porkoláb Panna, Soltész Csenge és Bodnár Sára
11. B osztályos tanulók

Betű méretezése
Kontraszt